pumil8s tankar och äventyr

Senaste inläggen

Av PumiL8 - 28 december 2009 20:57

Ja, så har det hänt igen. Jag har blivit mormor och det gick rackarns så snabbt. Ganska vuxen och rund om magen är han. Den lyckliga familjen planerar nu för en ny framtid med en Kalle i transporten efter bilen.

  

Visst är han fin, den lille Kalle som egentligen heter Chagall. Väntar med spänning att få träffa honom. Vi har haft shettis i många år och det är hur gosigt som hellst. Han är 10 år och hingst men en snäll hingst. Så nu kommer jag att få konkurrens på helgerna för matte vill nog hålla på med hästen och inte flänga runt med mina hundar på agilitybanan.

Jag flyttar möbler igen och nu ska jag måla det lilla datorrummet. Det är rörigt värre. Måste bära upp alla mina hobbys på övervåningen, gissa vems knän som vill flytta hemifrån nu ikväll.

Julaftonen kunde firas i ett halvt vardagsrum och tomten hade glömt sina kläder i Laxå förra året, jisses vilken cirkus.

  

Mor har varit här i några dagar och varit hundvakt, de sov ihop på dagarna i allafall.

  

Här uppvaktar tomten mor min men skägget ramlade visst av. Spelar ingen roll för barnen hur han ser ut det är lika spännande vad vi klär ut honom till. Tror det blev lite för mycket tranasvestit i år.

   

Så avslutades julen med en inomhustävling i AH hallen här i Karlskoga. Det gick otroligt fort att springa och jag kutade alla klasser och hjälpte till med diverse grejer. Det är ett himla kul gäng med både unga och gamla som sida vid sida jobbar på.

Jag har beslutat att inte träna inomhus nu under våren utan jag ska frysa på utomhus med lydnadsträningen. Det är för hårt för knäna att kuta i hallen. Har fått veta att jag ska vara rädd om de knän jag har kvar och att det inte går att operera det andra knät. Möjligen om jag blir sittande och inte kan gå då kan det eventuellt gå. 

Jag ska träna styrka och se till att inte gå upp ett gram till i vikt. Det var lite hårt att höra och jag skjuter lite framför mig och tar in lite varje dag. Fast det måste gå och det finns de som har det mycket värre såååå, det är nog bara att vara rädd om knäna så gott det går och gilla läget.

Får försöka med att måla om hela huset så blir allt mycket ljusare.

Gjorde som vetenskapen sa så idag har vi kört drag i nästan 2 timmar. Svetten bara forsade för det var moddigt och tungt. Hundarna slåss när det går för tungt. Positivt vara att det small smällare där vi for fram och jag fann mig snabbt och sa att nu sköt de katten och Chezzi-e började att leta katten så hon blev bara lite låg.

Fast sen trodde Bobitaz att det var en katt så hon fick spel och flög på Anka.........Vi kom hem till slut. Så vilade vi en timma för att orka flytta möbler med S-A. Så skönt med en stark man med långa armar, haha.  

ANNONS
Av PumiL8 - 20 december 2009 12:06

   Nu är det på plats, golvet som nu ska ersätta den snuskiga heltäckningsmattan. Det började bra men redan efter att 2 paket var slut visar det sig att 11 paket hade fått färgfel på fabriken. Det blev ett himla liv för jag hade planerat att rummet ska användas på julaftonen. Ringde till affären det inhandlats på och de kunde hitta 8 paket av samma golv sen kunde de inte hitta fler. Så nu sitter vi här med ett ofärdigt vardagsrumsgolv och det kommer inte någon ny leverans förrän i mellandagarna.

Bilden visar det som blev kvar efter att mattan var borta. Golvet användes sen av hundarna till mycket lek och som sovplats. Trodde inte att det skulle vara så roligt för hundarna  med ett tomt rum.

Vidare så har vi tränat lydnad inomhus det var perfetkt att kryssa mellan hammare och diverse skräphögar.

  

Hur som hellst blev det till slut ett mörkt golv. Fy vad det är svårt att välja. Sen har jag målat taket, väggarna, alla snickerier och matsalsbordet är numera som nytt.

  

Det här är premiären igårkväll. Kanske inte hellt torrt ännu men var tvungen att få prova vårt nya matrum.

  

Kan inte riktigt tro att det är sant ännu. Så jag smyger omkring och njuter.

  

Nu har cykeln hamnat i badrummet. S-A kommer säkert ha den jämter sin säng så småningom för den får inte plats i förråden för där står alla mina cykelprojekt som jag ska köra barmarksdrag med.

  

Chezzi-e njuter på husses arm efter allt stök under dagen.

 

Det enda som går att sitta på i vardagsrummet blir upptaget av tre pumisar. Här sitter de och njuter av det snygga golvet. 

   

Ute har det blivit snörosor i blomkrukan. Vackert och kallt så idag bär det iväg ut en längre promenad med tre pumisar som fått vara stilla medan golvet kom på plats. 

ANNONS
Av PumiL8 - 6 december 2009 20:05

   Nu händer det saker i vårt hus och ryggen den värker. Roligt har vi med penslar och färg och sen vi sitter och stirrar på varsin tv apparat mellan målningarna så att allt ska torka ifred. Mattan är nu ett minne blott. Tapeterna har fått annan färg och fönstren är grundade. Kanske är vi klara i vardagsrummet till jul, vem vet.

  

Anka skallar och lyssnar på sig själv när det ekar och hundarna funderar på vad vi gör. Bobitaz blir jättelycklig varje gång husse lägger sig ner på golvet. Måste bara pussas lite och sen ligga i skräpet och vänta på nästa tillfälle till en puss.

  

Nu har vi firat mors 97 års dag, S-A som fyller en massa år och E barnbarn 7 år.

   

Här träffade jag tomten för några dagar sen. Visst är han söt. Hoppas att målarfärgen inte fastnar i skägget haha.

Fast nu har tomten bestämt att vi ska ha lite födelsedagsfest här på torsdagkväll. Det enda stället som det går att sitta på är i vårt pyttelilla kök. Det blir visst inte mer än 8 personer så om jag fixar käket innan alla kommer så kan några äta gående i vårt nymålade vardagsrum.

Fast finns det hjärterum......så det ordnar sig nog. Det är nästa  barnbarn A som ska fira samma dag som sin farfar. Vi ska laga mat tillsammans med A på onsdag , ska bli kul att se vad det blir för något gott.

Vi måste välja golv till rummet och det är inte lätt. Jag vill ha ett ljust och numera är det inne med mörka golv. Så det blir till att leta i fler affärer under veckan.

  

 S-A har fått en ny cykel och så var vi tvugna att inviga den i vardagsrummet. Blir lite sugen på att behålla rummet utan möbler så att vi kan cykla och träna hundar under vintern i värmen inomhus.

  

Här är det D och Bobitaz som firar någons födelsedag.

Sen blev det träning i hallen. Tycker att ljudnivån har sjunkit lite och att hundarna redan vant sig vid att träna inomhus. Chezzi-e blir genomtörstig varje gång.

   

Det är svårt att fotografera inomhus när det springs så fort. Måste träna mer på detta och på att hitta bra ljusinställningar. Visst ser det skönt ut att kunna träna med bara armar när det är gråkallt och regnar ute.

Nu är det bäst att fortsätta att bygga kök på Ikeasidan. Det tar tid att bygga ett nytt kök när man inte vet riktigt hur det ska se ut. Ett tips är att dra ner persiennen nu när mörkret kommit, när jag går ut med hundarna och tittar in i alla fönster efter nya köksideer, hahahah.    

Av PumiL8 - 28 november 2009 17:36

 

Så var det nog årets sista svampplockningstur i skogen idag. Hundarna skallade runt och höll all björn och varg borta. Det fanns gula kantareller och trattkantareller som var ätliga. Plockade en stor påse och sen åkte vi hem och gjorde en smarrig pasta sås med kyckling och vitlök till svampen. Fantastiskt hur vädret kan lura naturen. Hundarna som har fått två dagars paus och en hel vecka utan att få dra framför cyckel, de var desto mer påååååå.

Vi avslutade skogsturen med lydnadsträning med en hund i taget och vi tränade tre moment var. Nytt ställe med mycket sten och det var inte lätt tyckte Bobitaz.

Nu har vi lagt kommande träningsplan och nyheter som att Anka ska bli en hyffsad lydnadshund . Anka ska få gå en egen kurs och utvecklas tillsammans med mig lite till. Känner att det är helt rätt tänkt innan vi kör igång med mer agilityträning med henne. Hon har fått en lite längre paus nu meln valpkullsar och hon behöver få egen träningstid med matte. det är nämligen mycket träta mellan B och A. Chezzi-e tar för sig lite mer nu och ljudvolymen är mycket högre vad vi än gör.

De är mycket mer ljudliga i allt men när det är lydnadsträning så sänker sig tystnaden omkring oss och det det känns riktigt skönt. Chezzi-e är den som har svårast att hålla snavlan, det pyser över när hon blir på hugget. tränar lydnad med henne också.


 

Den otroligt kloka och följsamma Chezzi-e som nästa år kommer att fylla 8 år. Det är inte klokt vad tiden gå men vad roligt att det går att träna in nya saker på en 8-åring.

Det kommer små äckliga ångor från soffan bredvid mig och jag tror att jag måste ta en paus och bada bort lite skit , äkta skit från Bobitaz, som rullat sig i rävskit kan jag tro. Nu när värmen kommer börjar hon att lukta illa, mycket illa.

 

Borde tagit i och kastat i henne i sjön igen. De badade lite mindre än vanligt och vintern är nog på väg. Det är otroligt vackert ute . OK , nu är det bättre, bara att de andra två blänger på mig för de vet inte om det är deras tur nu.  Tar lite tid innan de förstår att de inte behöver badas. Vattnet blev svart efter Bobitaz och nu får de andra två vänta tills vi kommer hem.

   

November kaktus i stugan och det blemmar otroligt. Hundar som får sitta mycket i bilen medans vi tränar lydnad.

Det är så otroligt det som kommer attt hända på måndag , jag har verkligen väntat på detta. PÅ Axväghen kommer den berömda heltäckningsmattan att rivas ut, tror jag. Hahahahahhah

Köket ska bytas ut och hjälp det ska bli ordning på Anka. Tro nu inte att dessa beslut kommit av sig själv utan tårar.........och mycket vånda.

Bara att sluta tjuta och börja måla...........Inte helt lätt men det är faktiskt allvar nu.
Av PumiL8 - 9 november 2009 20:16

   

Plötsligt kändes som om det var knökamånga pumisar men det var bara11 stycken. Ursvårt att fota och kvaliteén på bilderna blev inte de bästa. När jag tittar lite närmare på bilden så är det faktiskt mina egna hundar som springer här. Mörkret kom fort och man såg bara skuggor av hundarna till slut.

  

Ibland var det någon annan som fastnade,  kanske det är en Bozz eller en Bonnie, jag ser inte skilnad här vem som är vem. Skönt för alla att få springa av sig efter mycket stående på klippbordet.

Ett nöje att få träffa alla valpar och dem i full action.

Det är inte helt lätt att lära sig att klippa en pumi men nu tror jag att alla som var med på lördagen, kan nästan allt men de två sista grejerna glömde vi och det var precis det som Jippies matte ville höra hela dagen, att det är tillåtet att nudda benhåret med en sax och att man kan jämna lite på framsida av både bak och frambenen och sen att man kan klippa i ljumskarna och under magen. Får kanske bli en fortsättningskurs så småningom. Det var första gången som jag försöker att lära någon annan att klippa och jag är glad att alla åkte hem med en klippt pumi i bagaget. Det tog mycket längre tid än jag trott och det var svårt att vara rättvis och hjälpa alla. Fast jag hade roligt hela dagen och kunde under dagen klämma och känna  samt konstatera att alla valparna är bra pumisar. Lite olika storlekar kom fram när håret kom bort och några är väldigt lika varandra. Av tre hanar är en lite mindre och av tre tikar är det tripp trapp trull, alla olika stora men ändå lika varandra till utseendet. Alla valparna har kommit till könsmognadens början och två av tikarna löpte. Killarna blev lite förtjusta men stackars Scilla fick vara i koppel så att det inte skulle bli tokigheter.

   

Skilla är den största tiken och hon var den största även som liten valp. En snygg tjej med bra päls och en bra kvadratisk kropp. Öron och svans är bra och hon är bra pigmenterad. Hon kommer att bli en bra agilityhund men vi glömde att mäta alla valparna så det är bara att invänta inmätning av höjden. 

   

Inte var det helt lätt att hitta sin pumi under allt hår och här är det Buzter som tar det lite lungt innan saxen kom fram.

   

Husse sliter och matte pysslar om sin Bozz en lite goding.Husse har ett fast tag i rumpan och skriver med andra handen och jag som trodde att en karl bara kan göra en sak i taget!!!!! Ska bli spännande och se hur Bozz utvecklas nu sista delen av sitt första år då han har börjat så bra. 

  

Här är det en bild före på jippie.

  

En efterbild på jippie när matte stolt tar bilder och hon har äntligen fått en lite snygg mycket snygg pumitjej.

Ett muskelpaket som har mycket energi och mycket att tänka med, kommer att bli bra tror jag.

  

Jag kan sno osten matte, flytta på handen då. En rolig bild och en riktig  fotomodell. Liten blev till slut stor för det här är lilla blå som tagit i kapp alla syskon i storlek och är en normalstor pumi kille. Med massor av charm.

  

Lik mamma? Ja men pappas mörka färger och så snygg. Det kom fram riktiga lockar och världen snyggaste pumirumpa. Så här fin är Bonnie och stolt matte fixade hela klippningen. Heja på och förekom alla pumirace, haha.

  

Ståtlig resning och nyopererad klo gör att det blev lite hår kvar på fötterna. Fast Buzter hade en rolig stund med sina syskon på fältet.

  

Jippies matte tog sen till orda och berättade om bra saker att tänka på. Bredvid på bilden står Skilla med  matte som bestämt att hon inte fick leka med pojkarna just den här dagen. Dagen var över och all avklippt päls samlades in och vi skildes åt. Efter att ha umgåtts en hel dag så var bara hemresan kvar, någre hade nästan gång avstånd och några hade många timmar i bilen innan de fick slappna av och titta på sin nyklippta pumi. Tack allihop för en kanonrolig dag och för att ni kom och kämpade med massor av pumiull.

Jätteglad över Jippies matte var med och hjälpte till massor med allt praktiskt så att jag kunde koncentrera mig på alla ulliga gulliga pumisar. Få känna och klämma på alla valparna och få njuta tillsammans med hussar och mattar en hel dag, det är grymt fint det.

Tack allihop både mattar och hundar.

Av PumiL8 - 27 oktober 2009 22:10

    

Nu har det gått en vecka och vi har hunnit känna glädjen över att ha klarat oss runt på SM banan i klassen motionär.

Det här är Anka och Bobitaz som tog i och drog runt 4 km i skiten. Det var mjukt och hjulen sögs fast i geggan. Det var sand ilagt för att banan skulle hålla men jag startade som den 102:a och alla hade åkt före mej och banan var sönderkörd och det var duggregn sen med stora droppar. Hundarna sitter här inför starten och kollar vad vi ska göra.

  

Det är Jyckefix som tagit bilderna där jag är med. Annars hade det inte blivit några bider för jag har fullt med rep och selar att hålla reda på. Anka och Bobitaz blev tvugna att gå med neckline som de aldrig gjort förut. Den var inte gjord för små hundar och mina pumisar var inte så förtjusta iden. Den har en brytpunkt på mitten för att den ska gå av om någon av hundarna går omkull. De har inte dragit så många gånger i sina egna nomeselar men de verkar tycka att det är ok med en annan dragpunkt. Man fäster dem bakom baken eller vid svansen.

Kickbiken är mycket enklare att köra än en mountinbike och jag känner mig mycket tryggare på den. Vågar stå på utför utan att känna osäkerhet.

  

Mina jobbarkompisar kom och hejade. Det var jättego stämning och vi kom imål.  

Här är vi på målrakan och kolla vilka hundar de tar en spurt till mål och jag orkade lite till när alla hejade fram oss.

  

Här är det Joanne som kommer med sitt 4 spann och gissa om de var skitiga. Fast alla var mycket glade och de vann sin klass. På söndagen fick jag vara med och starta det spannet och jisses vilka krafter de har och vad springvilliga de är. Det var en mäktig känsla att hålla i. Fick verkligen tävlingssug för hundarna förmedlade en otrolig enegi.

Jag har fått kontakt med människor som vill börja köra drag och i onsdags var jag och A ute med en tjej och körde lite. Tog det mycket lugnt för hundarna hade inte återhämtat sig helt efter helgen. Min lydnadsfröken lärde mig att det tar tre dygn att återta muskelstyrkan efter en tävling så man ska ta det lugnt så att musklerna återhämtar sig helt. Det blev en kortare tur och inte köra för fullt. Vi hamnade på ett lerigt gärde så att cykel och hundar blev skitiga men vi hade solsken och harar och rådjur skuttade omkring oss. A.s hundar gillar harar och tog med cykeln på en liten tur men matte gormade så att de stannade. Haren försvann och lugnet återkom. Vi fick alla hundar att dra och sen bestämde vi att fortsätta att träffas för lite dragturer.

Det är bra att träna på möten och omkörning för det kan inte mina hundar än. Promenerande människor tror inte sina ögon när det kommer tre hundspann på vägen. Jag har inte vågat mig ut i motionsspåren ännu det känns lite som att jag nog ska vänta lite med detta.

   

Veterinärkontrollen var rigoriös och de målade alla jyckarna så här vackra. Jag trodde att det skulle gå att tvätta bort så mina hundar ficka bada samma kväll eftersom de var otroligt skitiga. Inte gick den färgen bort så nu får jag komentarer om att jag har färgat Anka rosa. 

  

Här är en rosa Anka på födelsekalas nu i veckan. Det var korv till hundarna och de var tokiga innan den serverades för i det huset så förväntar de sig ett skrovmål varje gång vi hälsar på. Klart att man äter på fina mattan också.

  

Här är den härligaste bilden på Jyckefix och mig när vi kommit i mål. Den här bilden bevisar för mig själv att jag klarade det och att jag överlevde, haha. Tack snälla för denna bild den ska sparas i datorn och tas fram när livet går trögt för den kommer att ge mig energi för inte kommer jag att sluta att dra barmarksdrag, näe här ska nu ett nytt mål funderas ut och det kommer snart ett nytt SM någonstans och andra tävlingar............

  

Två rosa hundar och en grånosad som väntar på valpbesökare. Nästa helg är det stort valpkalas med klippkurs. Så vi ska förbereda oss och ta med klippbordet hem. Under veckan ska det fortsättas att träna på lydnadsfärdigheterna och det är fortfarande matte som har de största problemen. Det blir ett långt projekt , tror jag.

Av PumiL8 - 18 oktober 2009 09:09

En puminos på datorn och det går visst att sova där med. Så vi sitter en stund och morgonmyser jag och Chezzi-e.

Vi körde på nya cykeln igår och skrattade massor. Det blev en jätteskön stund om än lite kallt.

  

Här är det min mor, som fyller 97 bast i november, som provar. Vi vågade inte släppa henne lös med hundar framför. Provturen gick bra och även hon hade blivit varm när vi åkte hem.

  

Det blev en ny hund i spannet, Bojnebus fick bli ny ledarhund och han gillade detta. Znagge fick gå i koppel för han satt fast i fötterna på D när hon kickade. Efter en stund ville barnbarnet ha lite mer fart och vips hade vi en ny  draghund som drog framåt. Ikapp de andra  skulle han och det gick mycket fort. Det var små hårda hjul på den lilla sparkcykeln men Emil körde så löven sprutade.

  

Skorna var lite slitna för det var det enda som gick att bromsa med men det var glad hund och en lycklig Emil som tjoade i utförsbackarna.

  

Jag höll på att bli omkörd av Emil så jag vände på huvudet bakåt för att se att han klarade farten och vips var hela spannet på väg av från vägen och ner i ett vattenhål för att dricka vatten. Det slog tvärstopp och första vurpan var ett faktum. Tur att det inte var med mountinbiken för då hade jag brutit benen. PÅ kickbiken bara man rullar runt några varv och cykeln följer med spannet. Nu när jag vet behöver jag inte vara rädd för att köra omkull längre.

Körde i skogen på liten stig full stenar och det var inte helt lätt för cykeln är låg och fastnar på stenarna och hoppar sen av med ett ryck. Det krävdes enorm koncentration och hundarna drog ojämt när cykeln fastnade.

  

Senare fick ledarhunden bli Emils draghund och det gick jättefint. Han hade dragit en bra stund och var lite liiiite lugnare. Emil hade fått lite teknik med sin scooter och det gick hur fint som hellst. Visst är de ett fint ekipage.

Vi körde med fyra hundar men de sköt älg i skogen och Chezzi-e bara väntade på nästa smäll så hon fick springa lös.

Börjar att känna hur hundarna drar och de är inte helt lätta att starta med. Det tränades mycket starter och korta dragsträckor igår. Idag ska vi kicka i skogsmiljö och dra längre stund uppför och nerförsbackar med knölig mark att köra på. Sen blir det lite lydnadsträning på eftermiddagen.


Av PumiL8 - 16 oktober 2009 22:53

Nu är det höst. Färgerna är så härliga och det är skönt att vistas utomhus.

Hundarna och jag tränar just nu mycket. Har klarat av en lydnadskurs ett och nu kör vi kurs två. Fortsätter sen på början till tävlingslydnadkurs. Tränar all vaken tid på dygnet och har världens mest lyhörda hundar just nu.

Mitt mål är att klara en lydnadstävlings etta med Bobitaz den jag tränar mest med. Att klara att tävla med alla tre ja

Kommer jag dit???? eler inte??? Det får tiden utvisa.

Vi ska bevisa att pumisar kan dra..................  

Sååååå, nu är det inköpt en kickbike. Vilken sevice det företaget har. Vi monterade ihop för att jag skulle lära mig hur cykeln är konstruerad.

  

Torbjörn var mycket noga med att jag förstått allt som var viktigt. Vilken kille----

  

Sen var det bara att dra på alla selarna och fortsätta tills skogs. Hoppas på att den baken blir mindre efter en massa kickande, haha. Konstaterar att träningsvärken finns och att det känns bra i hela kroppen.

  

Hundarna gillar verkligen det här med att dra. Det kikades i några fönster på husen vi paserade och sen fortsatte vi till skogs för att slutligen köra biken hem till Axvägen.

Nu har jag provat att sätta den upp och ner på cykelstället för att den ska komma med till stugan. Det gick bra och imorgon är det dragfest med barnbarnet och D ute vid SBK i Laxå. Barnbarnet bev mycket glad över att han kan få vara med på lite fartfyllda aktiviteter och så ska vi köra med alla hundarna.

Nästa vecka ska jag köra med J-A som ska köra 4 spann med trehjuling på SM. Vi ska köra sent på kvällarna när det ät tomt på motionsspåren. Ska bli spännande för jag har inte vågat att göra detta förut.

Sen , måste jag säga att bättre service har jag inte fått . Kickbike .se är att rekomendera de är verkligen service minded och ställer upp med det de kan.

     

Det är Torbjörn Kickbike som tagit alla bider när vi kommer på premiärturen.

Gissa om jag har träningsvärk----------

Det är helt klart bättre för mina knän att kicka istället för cykla och nu hoppas jag på att vi kommer i väg til SM i Ånnaboda.

Det är inte helt enkelt att ta sig dit med letande av cyklar och selar. Hundarna skiter fullständigt i hur vi tar oss dit  men de vill inte dra för tungt. Har dragit ut i skogen två gånger för att det inte gick att stoppa spannet. Måste få till lite mer broms att använda när det dyker upp harar och katter. Ska införskaffa en stoppsläde på trehjulingen.  E- S har tillverkat en åt mig. Ska få tillgång till den bara jag hittar tid för att hämta och montera den. Nästa lördag är vi på SM och motionerar med Kick bike och ett 2 spann. Jisses vad spännande.

Imorse kunde jag konstarera att jag haft för mycket att tänka på när jag kör soppatorsk på Axvägen. Fick påminnelse att Golfen gått utan soppa sen i måndags, jo det är en bil som går att lita på länge men till slut tog det helt slut och jag stod där som en tok. Löste sig snabbt när jag sprang hem efer gräsklippar bensinen. Men en liten tankestoppare var det. Fyll inte på för mycket nu i framtiden i den över hettade hjärnan, haha.Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se